پیکور چیست؟ کاربرد پیکور و انواع آن

از قدیم گفته‌اند کار را باید به کاردان سپرد! از دیدگاه اهل فن، مصداق این مَثَل یعنی برای انجام هر کاری باید از ابزار مخصوص آن استفاده کنید. روشن است که برای ساختمان‌سازی، پروژه‌های ساخت‌‍‍‍‌وساز عمرانی و به طور کلی ساخت هر سازه جدیدی، ابتدا باید سازه‌های قدیمی را درصورت وجود تخریب کنید. اما سوال اینجا است که برای تخریب سازه و بتن از کدام ابزار تخصصی استفاده می‌شود؟ اگر با مصالح ساختمانی مانند دیوارها و سازه‌های بتنی سروکار داشته باشید، احتمالا با پیکور و کاربردهایش آشنا هستید

پیکور چیست؟ کاربرد پیکور و انواع آن

با یک نگاه به اطراف خود متوجه می‌شوید که در سال‌های اخیر، ساخت‌وساز دچار پیشرفت شگرفی شده است. رشد و توسعه‌ این صنعت، مستلزم رعایت فاکتورهای زیادی است. در این بین، ضرورت کاربرد ابزارهای تخصصی و مناسب برای تخریب مصالح ساختمانی نیز با توجه به این توسعه رورافزون، بیشتر احساس می‌شود.

در دنیای مدرن امروز، استفاده از ابزار برقی جایگاه ویژه‌ای را در میان صنعتگران، ساختمان‌سازان و حتی کاربران خانگی پیدا کرده است. البته ابزارهای شارژی، بادی، بنزینی و دستی هم به فراخور نیاز کاربردهای گسترده‌ای دارند. چکش تخریب یا اصطلاحا پیکور، ابزاری تخصصی است که برای تخریب دستی مصالح ساختمانی، اولین بار توسط برند هیلتی، با نام پیکور وارد بازار ابزار ایران شد. به همین دلیل اهل فن همچنان این ابزار تخریب را با نام پیکور می‌شناسند. درواقع هیلتی اولین شرکتی است که چکش‌های برقی را با نام پیکور در دنیا تولید کرد.

پیکور چه کاربردی دارد؟

برای تخریب ساختمان از چهار روش تخریب دستی، تخریب مکانیکی، گوی تخریب و انفجار استفاده می‌شود. در ایران، روش تخریب بالا به پایین دستی از سقف تا سطح زمین با چکش تخریب یا پیکور، کاربردی‌ترین و ساده‌ترین روش برای تخریب سازه‌های ساختمانی غیر فلزی و قدیمی است.

از چکش‌های تخریب صنعتی برای تخریب مصالح سنگی و بتنی در ساختمان‌های بزرگ، کارگاه‌های تولیدی، کارهای عمرانی و شهرسازی و … استفاده می‌شود. چکش‌های تخریب هیدرولیکی و بادی برای قطعات سنگ به قسمت‌های کوچک‌تر در معادن، کندن آسفالت جاده‌ها، حفاری تونل و … کاربرد دارند. چکش‌های تخریب سبک‌وزن‌تر با توان کمتر نیز برای تخریب‌های خانگی و بنایی کوچک‌تر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

نکته:

تفاوت دو ابزار ساختمانی پیکور و بتن‌کن در این است که در بتن‌کن‌ها مکانیزم چرخشی برای سوراخ‌کاری وجود دارد ولی پیکورها یا چکش‌های تخریب فاقد این مکانیزم بوده و در عوض، قدرت تخریب بسیار بالاتری دارند.

دسته‌بندی انواع پیکور

پیکور یا چکش تخریب براساس منبع تغذیه ابزار، به صورت زیر دسته‌بندی می‌شود:

  • پیکور الکتریکی (برقی): پیکورهای برقی در وزن‌ها و توان موتور متفاوت برای تخریب‌های سبک، متوسط تا سنگین و صنعتی تولید می‌شوند.
  • پیکور پنوماتیک (بادی): منبع تغذیه این پیکورها کمپرسور باد است و از آن برای تخریب سنگ، بتن و آسفالت استفاده می‌شود.
  • پیکور هیدرولیکی: وزن و اندازه پیکورهای هیدرولیکی نسبت به انواع دیگر بیشتر است؛ روی بیل‌های مکانیکی سوار می‌شوند و در معادن، راهسازی یا تخریب‌های بزرگ ساختمان از آن‌ها استفاده می‌شود.
  • پیکور بنزینی: این چکش‌های تخریب انرژی مورد نیاز خود برای کارکردن را از طریق بنزین به دست می‌آورند و با موتور بنزینی کار می‌کنند.
  • پیکور شارژی: این گروه از چکش‌های تخریب غالبا وزن و ابعاد کوچک‌تری دارند؛ در تخریب‌های سبک‌تر و خانگی یا در مناطقی با محدودیت دسترسی به برق از آن‌ها استفاده می‌شود.
پیکور با چه مکانیزمی کار می‌کند؟

صرف نظر از انواع مختلف پیکورها، همگی آن‌ها با مکانیزم مشابهی کار می‌کنند؛ به این صورت که نیرو محرکه لازم برای کار با دستگاه توسط موتور ایجاد می‌شود؛ نیرو از طریق چرخ‌دنده‌های خورشیدی گیربکس به بخش ضربه‌زن منتقل می‌شود.

مجموعه مکانیزم ضربه در چکش تخریب، شامل شاتون، پیستون، سیلندر و ضربه‌زن است. حرکت پیستون داخل سیلندر با ظرفیت بالا، توان ضربه‌ و تعداد ضربات مورد نظر در دقیقه را ایجاد می‌کند. سمبه نقش واسط را بین پیستون و قلم دارد؛ به این صورت که جلوی پیستون تعبیه شده است تا ضربات مستقیما به قلم وارد نشده و انرژی اضافی دفع شود. فنر تخت پشت پیستون نیز برای ایجاد مکانیزم رفت و برگشتی در قلم در ابزار تعبیه می‌شود.

پیکور چیست؟ کاربرد پیکور و انواع آن
پیکور چیست؟ کاربرد پیکور و انواع آن
معیارهای انتخاب پیکور چیست؟

برای خرید پیکور باید به چند نکته توجه کنید. نوع و مقاومت سطح مورد نظر برای تخریب، اهمیت زیادی در انتخاب این ابزار دارد. نوع قلم‌گیر نیز معمولا HEX یا شش‌گوش بوده و قلم نیز با توجه به سطح تخریب متفاوت است. برای بتن پوک‌شده از قلم با سری مسطح و برای بتن‌های چسبیده به هم از قلم نوک تیز استفاده می‌شود.

قدرت تخریب دستگاه و توان موتور، قدرت این ابزار را در تخریب نشان می‌دهد. وزن چکش تخریب نیز با توجه به نوع و وسعت تخریب متفاوت است. مکانیزم پیشرفته AVS (لرزش‌گیر) در پیکور نیز مانع از انتقال انرژی برگشتی و لرزش به دست کاربر می‌شود. همچنین، تعداد ضربات ابزار در دقیقه نیز سرعت تخریب پیکور را نشان می‌دهد.

یکی از قدرتمندترین پیکورهای برقی موجود در بازار ابزار ایران و جهان توسط شرکت رونیکس، با موتور قدرتمند فوق صنعتی و طراحی حرفه‌ای تولید می‌شود. به مهم‌ترین ویژگی‌های چکش تخریب رونیکس مدل ۲۸۳۰ توجه کنید:

  • مجهز به موتور پرقدرت ۲۲۰۰ وات و توان ضربه ۷۵ ژول
  • دسته ضد ضربه با تکنولوژی AVS جهت انتقال کمترین لرزش به دست کاربر
  • گیربکس و بدنه تمام‌فلزی ساخته‌شده از بهترین و مقاوم‌ترین متریال جهت افزایش طول عمر و کارایی دستگاه
  • سیستم قلم‌گیر شش‌گوش HEX با قفل کن پیشرفته​
  • دارای چرخ دستی برای سهولت در حمل‌ونقل

آدرس برق و صنعت امیری :

تهران، دماوند، جابان، جنب املاک امیری، برق و صنعت امیری

تلفن های برق و صنعت امیری :
۰۹۱۲۲۱۸۲۸۸۴
۰۹۱۰۲۱۸۲۸۸۴

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*

code